×Üñôçò ÐëïÞãçóçò Óõ÷íÝò åñùôÞóåéò ÓõíäÝóåéò
 
Åðáñ÷ßá Öèéþôéäïò, 1895 (ÉùÜí. ÂïñôóÝëá)    ÍÝá
 

Τα Γ.Α.Κ. - Αρχεßα Ν. Ηλεßας εγκαινιÜζουν το «ΤεκμÞριο του μÞνα». Πρüκειται για μια φωτογραφßα, επιστολÞ, δημüσιο Þ ιδιωτικü Ýγγραφο, βßντεο κ.Ü. που προÝρχεται απü τα αρχεßα και τις συλλογÝς της αρχειακÞς υπηρεσßας και αναρτÜται στον ιστüτοπo των Γ.Α.Κ. Ηλεßας για Ýνα μÞνα. Η συγκεκριμÝνη δρÜση φιλοδοξεß να αποτελÝσει ερÝθισμα μνÞμης και γνωριμßας με τον ανεξÜντλητο πλοýτο των ιστορικþν τεκμηρßων που Ýχουν ως σημεßο αναφορÜς την πüλη του Πýργου, τον Νομü της Ηλεßας και τους ανθρþπους τους.

ΜÜιος 2014

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

««ΓιορτÞ των λουλουδιþν», 47ο φýλλο της εφημερßδας «ΑυγÞς».

ΑναφÝρεται üτι η γιορτÞ των λουλουδιþν στον Πýργο σημεßωσε μεγÜλη επιτυχßα και δüθηκε στο «¶λσος» υπÝρ της ΗλειακÞς βιβλιοθÞκης.
«Ο χþρος εßχε φιλοτÝχνως διακοσμηθÞ και παρουσßαζεν ωραßαν εαρινÞν εμφÜνισιν. ΙδιαιτÝραν εντýπωσιν Ýκαμαν τα περßπτερα ΚινÝζικο, ΤσιγγÜνικο και η ταβÝρνα, üπου ωραßαι κυρßαι και δεσποινßδες της πüλεως επþλουν εδÝσματα, γλυκßσματα, λουλοýδια κ.λ.π.». Απü τη σκηνÞ του ¶λσους εμφανßστηκαν με μεγÜλη επιτυχßα δýο επßκαιρα και πρωτüτυπα σκετς, «ο χορüς κανηφüρων κοριτσιþν» και η ανοιξιÜτικη αρμονßα του Τ. Δüξα με μουσικÞ Γ. ΚανακÜρη.

[13.5.1946],
(Γ.Α.Κ. – Αρχεßα Ν. Ηλεßας / Ιδιωτικü Αρχεßο ΤÜκη Δüξα ΑΕΕ:Ιδ.:3)

Ιοýνιος 2014

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Εφημερßδα  «ΗΛΕΙΑ», ΣυντÜκτης:Γ. Ε. ΔημητριÜδης.

Σε αυτÞ την πολιτικÞ εβδομαδιαßα  εφημερßδα  στα «ΔιÜφορα»  αναφÝρεται üτι πολýς κüσμος  «εχαιρÝτησε το νÝο μας ΦÜληρον»  στο οποßο διακρινüταν με üλη του την κομψüτητα και το ωραßο φýλλο. «……Üπειρον πλÞθος  κατÞρχετο δια του Σιδηροδρüμου φιλοξενηθÝν εν τω παρÜ τη ακτÞ καφενεßω και ξενοδοχεßω αδελφþν  ΒαβÜλη». Τονßζεται üτι ο νοθευμÝνος οßνος  τιμοýνταν σε τριπλÜσια απü τη συνηθισμÝνη τιμÞ και κÜηκαν  πυροτεχνÞματα που χαρακτηρßζονται «αθλιÝστατα».

[5 Ιουνßου 1888], (Γ.Α.Κ. – Αρχεßα Ν. Ηλεßας / Συμβολαιογραφικü Αρχεßο)

Ιοýλιος 2014

Συμβολαιογραφικü Πληρεξοýσιο Α9. 4882/30-7-1912

Περιεχüμενο: Το πληρεξοýσιο αυτü ενσωματþνεται στα συμβüλαια αγοραπωλησßας κτημÜτων στη ΜανωλÜδα , που συνÝταξε ο ΣυμβολαιογρÜφος Μυρτουντßων, ΑλÝξανδρος Καλμποýρος (ΑΕΕ:Συμβ. 1 ). Με αυτü το πληρεξοýσιο ο διÜδοχος του ελληνικοý θρüνου Κωνσταντßνος διορßζει και υποκαθιστÜ επßτροπο και αντιπρüσωπü του τον ΣωκρÜτη Ξανθüπουλο, γεωπüνο, κÜτοικο Πατρþν και του παρÝχει την εντολÞ και το δικαßωμα να εκποιεß στην ΑχαÀα και στην ¹λιδα τα κτÞματα που βρßσκονται στην κυριüτητα του διαδüχου του ελληνικοý θρüνου.

[30-7-1912], (Γ.Α.Κ. – Αρχεßα Ν. Ηλεßας / Συμβολαιογραφικü αρχεßο)

Αýγουστος 2014

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Εφημερßδα "ΣταφιδικÜ ΝÝα"

[27-8-1931], (Γ.Α.Κ. – Αρχεßα Ν. Ηλεßας / Συμβολαιογραφικü αρχεßο )

ΣεπτÝμβριος 2014

ΠατÞστε στις εικüνες για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Διαμαρτýρησις του κ. Ν. Στεφανüπουλου επιτρüπου του Θεοδþρου Μοýτζου (ΜÞτζου) κατÜ των Σκουροχωρßτου παπÜ Αθανασßου ΖωγρÜφου, ΣταμÜτη Τσßπα, Αναστασßου Μπüγου και τους κληρονüμους του Κωνσταντßνου Παχßτσα.
Τüπος: Πýργος
[7-9-1833], (Γ.Α.Κ. – Αρχεßα Ν. Ηλεßας / Συμβολαιογραφικü αρχεßο)

Οκτþβριος 2014

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Εφημερßδα "Πατρßς"

Περιεχüμενο:ΠρωτοσÝλιδο μιας εφημερßδας "Πατρßς" της 26ης Οκτωβρßου 1945 για τον εορτασμü της εθνικÞς επετεßου στην πüλη του Πýργου και το Νομü Ηλεßας.

ΝοÝμβριος 2014

ΠατÞστε στις εικüνες για μεγÝθυνση

Συμβüλαιο της 1ης Νοεμβρßου 1848 του Συμβολαιογραφου ΓρατζιαλιÜ, ΑΕΕ:Συμβ. 86

ΔεκÝμβριος 2014

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Πρüκειται για Ýνα πληρεξοýσιο του  1835 (ΔεκÝμβριο) απü το Συμβολαιογραφικü αρχεßο του ΝικολÜου Πατρþνα, ΑΕΕ:Συμβ.90.

 

ΙανουÜριος 2015

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Ιδιωτικü Αρχεßο ΤÜκη Δüξα, ΑΕΕ:Ιδιωτ. 3 ΑΒΕ:44,ΣειρÜ 1 Δοκßμια  ΥποσειρÜ 1:Δοκßμια 1032-1930, ΦÜκελος 4:Διονýσιος Κüκκινος, Εφημερßδα «Πατρßς», 27 Ιανουαρßου 1937.
ΤοπικÜ θÝματα
(-ΑνÜγκη ΑγροτικÞς ασφÜλειας μετÜ απü κροýσματα κλοπÞς σε χωριÜ   της  Ηλεßας.
-Δημοσßευση μελÝτης του ΤÜκη Δüξα για τον Δ. Κüκκινο.
-Ανασκüπηση της Ηλεßας και του Πýργου για μÝσου των αιþνων, απü τον καθηγητÞ Ν. ΜαρτÝν.
-¸λλειψη αραβοσßτου  στην Ηλεßα
-Επßκαιρα της Ηλεßας

ΦεβρουÜριος 2014

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Εφημερßδα «Πατρßς» 28-2-1944
Αρχεßο ΤÜκη Δüξα  ΑΕΕ:Ιδ. 3.1
Τα μÝτρα κατÜ της ακρßβειας του Üρτου και τροφßμων, αι αναμενüμεναι ποσüτητες αραβοσßτου κ.λ.π.
 «Χθες η τιμÞ του Üρτου διατηρÞθη εις τα ßδια επßπεδα. ΤινÝς αρτοποιοß επþλησαν και εις ανωτÝραν τιμÞν, καθüσον λüγω των Απüκρεω δεν προσÞλθον εις την πüλιν κÜτοχοι σßτου και αραβοσßτου προς πþλησιν.
- Το κρÝας
Χθες Ýνεκα των ΑποκρÝω επωλÞθη αρκετüν κρÝας και παρετηρÞθη Ýλλειψις……………
-Ο ανταλλαγεßς αραβüσιτος
ΚατÜ τους υπολογισμοýς των αρμοδßων εντüς της εβδομÜδας αναμÝνονται οι 42000 οκÜδες αραβοσßτου ανταλλαγÝντος δια σταφιδüκαρπου.

ΜÜρτιος 2015

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: ΣυμβολαιογραφικÞ πρÜξη του ΣυμβολαιογρÜφου Πýργου Ι. Κüκκινου  (ΑΕΕ:Συμβ.28, αρ. Συμβολαßου:4680/05-03-1895). ΔÞλωση κτηματßα üτι πληρþθηκε üλη την αξßα του  σταφιδüκαρπου, που παρÝδωσε στην αποθÞκη στο ΚατÜκολο, η οποßα ανÞκε στους ΣταφιδÝμπορους ΙωÜννη και ΑθανÜσιο Μανωλüπουλο.(Οι οικογÝνειες Μανωλοποýλου και ΚανδηλιÝρη κατασκεýασαν το 1886 το νοσοκομεßο Πýργου, το οποßο ονομÜστηκε Μανωλοποýλειο και εικÜζεται üτι εßναι Ýργο του Τσßλερ).
Χρονολογßα:05/03/1895
Τüπος: Πýργος Ηλεßας

Απρßλιος 2015

ΠατÞστε στις εικüνες για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο:Σýμβαση επισκευÞς οικßας  στο χωριü Δροýβα  με συμβαλλüμενους τον ΓουστÜβο Χßρσφελδ, ΔιδÜκτωρ φιλολογßας, υπεýθυνο των αρχαιολογικþν ανασκαφþν στην Αρχαßα Ολυμπßα και του κτηματßα Σπ. Παπαδüπουλου. Ο ΓουστÜβος Χßρσφελδ  αναλαμβÜνει την επισκευÞ  οικßας  με δαπÜνες της ΓερμανικÞς ΚυβÝρνησης για να χρησιμοποιηθεß για Ýξι χρüνια για τους επιστÜτες των αρχαιολογικþν ανασκαφþν. Ορßζεται ποινικÞ ρÞτρα 2000 δραχμþν σε περßπτωση που δεν τηρηθοýν οι üροι της ΣυμβολαιογραφικÞς ΠρÜξης
Χρονολογßα: 8 Απριλßου 1876
Τüπος: Αρχαßα Ολυμπßα

ΜÜιος 2015

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο:Φωτογραφßα  απü τα εγκαßνια του Μουσεßου Τýπου, στην οποßα  μεταξý Üλλων απεικονßζονται οι: ΤÜκης Δüξας (Ηλεßος λογοτÝχνης-ποιητÞς), ΜÜρκος ΒαúÜνος (λογοτÝχνης), ΣτρατÞς ΜυριβÞλης (λογοτÝχνης), ΓιÜννης ΚαραλÞς (δημοσιογρÜφος).
Χρονολογßα: 28 ΜαÀου 1957
Τüπος: ΠÜτρα, Ιδιωτικü αρχεßο ΤÜκη Δüξα

 

Ιοýλιος 2015

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο:Ο καιρüς για τον σταφιδüκαρπο. ΠαρÜνομες ενÝργειες της κυβÝρνησης για βουλευτÝς της συμπολßτευσης. Καταδßωξη οφειλετþν κατοßκων Αγουλινßτσας, οι οποßοι Ýφτασαν στον Πýργο για να αποφýγουν την σýλληψη απü δýο εισπρÜκτορες που συνοδεýονταν απü δýο ενωμοτÜρχες και εßκοσι χωροφýλακες. ΜετÜθεση ΕισαγγελÝα. ΕισπρÜξεις Τελωνεßου Κατακüλου. Πρüγραμμα πλειστηριασμοý απü την ΕθνικÞ ΤρÜπεζα. Εφημερßδα «Ασπßς»  απü το αρχεßο των ΣυμβολαιογρÜφων Πýργου, ΑΒΕ:43
Χρονολογßα:22 Ιουλßου 1889
Τüπος: Πýργος

Αýγουστος 2015

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο:
ΑγωγÞ  κατοßκου Πýργου κατÜ της κυβερνητικÞς υπηρεσßας του Σιδηροδρüμου  Π.Α.Π.
Ο Θεüδωρος ΠασσÜς κÜτοικος Πýργου με αγωγÞ που καταθÝτει στο Ειρηνοδικεßο Πýργου, διεκδικεß απü την υπηρεσßα Σιδηροδρüμου  αποζημßωση 795δρχ,. για τη ζημιÜ που προκλÞθηκε στο κτÞμα του, το οποßο βρßσκεται δßπλα στις σιδηροδρομικÝς γραμμÝς. ΣυγκεκριμÝνα αναφÝρει  üτι απü αμÝλεια των μηχανοδηγþν της  αμαξοστοιχßας της γραμμÞς Πýργου Ολυμπßας  Ýπεσαν «πυρακτωμÝνοι Üνθρακες» και Ýκαψαν 720 κυπαρßσσια και την περßφραξÞ του κτÞματüς του.
Χρονολογßα:2 Αυγοýστου 1919
Τüπος:Πýργος

Αρχεßο:ΣυλλογÞ εγγρÜφων των ΣυμβολαιογρÜφων Πýργου, ΑΕΕ:Συλλ.2, ΑΒΕ:43


ΣεπτÝμβριος 2015

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Χειρüγραφη αßτηση του ποιητÞ και λογοτÝχνη ΤÜκη Δüξα προς το ΔÞμαρχο Λετρßνων. Ο ποιητÞς και λογοτÝχνης ΤÜκης Δüξας με αßτησÞ  του προτεßνει στο ΔÞμαρχο  Λετρßνων, να μετονομαστεß η οδüς ΣπÜρτης σε Διονυσßου Κοκκßνου  για να τιμηθεß ο ακαδημαúκüς συγγραφÝας, ιστορικüς Διονýσιος Κüκκινος οποßος γεννÞθηκε στον Πýργο  το 1884.
Χρονολογßα:22 Σεπτεμβρßου 1951
Τüπος:Πýργος

Αρχεßο:Ιδιωτικü Αρχεßο ΤÜκη Δüξα, ΑΕΕ:Ιδ.:3.1 ΑΒΕ:44

ΙανουÜριος 2016

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο:Ποßημα για το «νÝο  Ýτος»  του 1891 γραμμÝνο απü τον ΑνδρÝα  Καρκαβßτσα (πρþτο ξÜδελφο; του  λογοτÝχνη ΑνδρÝα Καρκαβßτσα του Δημητρßου).
Χρονολογßα:12 Ιανουαρßου 1891
Τüπος:Πýργος
Αρχεßο: Ιδ. Αρχεßο ΤÜκη Δüξα, AΕΕ:Ιδ.:3.1, ΑΒΕ:44

ΦεβρουÜριος 2016

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο:Φωτογραφßα με σκηνÞ απü τον ΦιλοκτÞτη του ΣοφοκλÞ με τον  ¼μιλο Αρχαßας Τραγωδßας του ΚωστÞ ΛειβαδÝα στην ΑθÞνα. Στο πßσω μÝρος της φωτογραφßας υπÜρχει κεßμενο του Κ. ΛειβαδÝα στον ποιητÞ, πεζογρÜφο ΤÜκη Δüξα, Ο ΚωστÞς ΛειβαδÝας ζητÜ απü τον ΤÜκη Δüξα  κÜποια ιδÝα  για τον ερχομü του θιÜσου   στον  Πýργο.  ΠÜνω στο κεßμενο υπÜρχει η αποτýπωση της τραγωδßας που παßζει ο üμιλος το 1957. «ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ, 1957, ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΗΛΕΚΤΡΑ».
Χρονολογßα:19 Φεβρουαρßου 1957
Τüπος: ΑθÞνα
Αρχεßο: Ιδ. Αρχεßο ΤÜκη Δüξα, ΑΕΕ:Ιδ.:3.1 ΑΒΕ:44

ΜÜρτιος 2016

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο:ΕπιστολÞ ανθυπολοχαγοý απü το μÝτωπο της Αλβανßας προς τον ΤÜκη Δüξα, στην οποßα αναφÝρει üτι διÜβασε μια ανταπüκριση του στην εφημερßδα  «Πατρßς», με τßτλο «ο στρατηγüς ΠριμαβÝρα» απü Ýνα στρατιþτη  της διμοιρßας του και εκφρÜζει την επιθυμßα του  να αλληλογραφεß με τον ΤÜκη Δüξα. ΜιλÜ για το θαýμα του ελληνικοý στρατοý και τονßζει üτι στην ιστορßα του πολιτισμοý της ανθρωπüτητας ο ¸λληνας «επαναλαμβÜνει να ρυθμßζει τις σχÝσεις του με τα üπλα του».
Χρονολογßα:28 Μαρτßου 1941
Τüπος: ΜÝτωπο Αλβανßας
Αρχεßο: Ιδ. Αρχεßο ΤÜκη Δüξα, ΑΕΕ:Ιδ.:3.1 ΑΒΕ:44

Απρßλιος 2016

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Φωτογραφßα, στην οποßα απαγγÝλει ποιÞματα του Γιþργου ΣεφÝρη ο ηθοποιüς ΣτÝφανος Ληναßος, στη διÜλεξη που πραγματοποßησε ο ΤÜκης  Δüξας στην αßθουσα Εταιρεßας Ελληνικþν Σπουδþν με θÝμα «Γιþργος ΣεφÝρης, ο ποιητÞς του Νüμπελ»
Χρονολογßα: 20 Απριλßου 1964
Τüπος: ΑθÞνα
Αρχεßο: Ιδ. Αρχεßο ΤÜκη Δüξα, ΑΕΕ:Ιδ.:3.1 ΑΒΕ:44

ΜÜιος 2016

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: ΕπιστολÞ. ΑπÜντηση του ΓιÜννη Σκαρßμπα στον ΤÜκη Δüξα, στην οποßα σχολιÜζει το διÞγημα του τελευταßου «H σονÜτα των Þσκιων». Τονßζει üτι η τÝχνη εßναι στην ουσßας της τεχνικÞ, το ταλÝντο Üνθος της εργασßας και üτι η δουλειÜ εßναι Ýνα απü τα μυστικÜ της επιτυχßας της τÝχνης
Χρονολογßα:23  ΜαÀου 1949
Τüπος: Χαλκßδα
Αρχεßο: Ιδ. Αρχεßο ΤÜκη Δüξα

Ιοýνιος 2016

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο:ΕπιστολÞ του λογοτÝχνη Γιþργου ΘεοτοκÜ  στον ΤÜκη Δüξα, στην οποßα αναφÝρει üτι η εισÞγησÞ του στο ρεσιτÜλ απαγγελßας ποιημÜτων του Σικελιανοý δημοσιεýτηκε στο φýλλο της «ΝÝας Εστßας». Επßσης τονßζει  το αυξανüμενο ενδιαφÝρον που υπÜρχει στο εξωτερικü για τη σýγχρονη ελληνικÞ λογοτεχνßα  και για την κυκλοφορßα του βιβλßου του στη Σουηδßα με τßτλο «Το Δαιμüνιο», το 1938 (βραβεßο πεζογραφßας της Ακαδημßας Αθηνþν).
Χρονολογßα:23  Ιουνßου 1948
Τüπος: ΑθÞνα
Αρχεßο: Ιδ. Αρχεßο ΤÜκη Δüξα

Ιοýλιος 2016

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο:Συμβüλαιο üπου αναφÝρεται Ýνας τραυματισμüς που Ýγινε στο Κρεκοýκι  και ο τραυματισμÝνος δεν Ýχει καμιÜ αξßωση για αποζημßωση  οýτε  απαßτηση να τιμωρηθεß ο δρÜστης, αφοý θεωρεßται τυχαßο γεγονüς
Χρονολογßα:9/7/1890
Τüπος: Πýργος
Αρχεßο: ΣυμβολαιογρÜφου Πýργου Ζþη ΚαζαζÜκη

Αýγουστος 2016

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: ΕπιστολÞ του συγγραφÝα Φοßβου ΔÝλφη προς τον ΤÜκη Δüξα στην οποßα διαφαßνεται η αντιπαλüτητα των λογοτεχνικþν ρευμÜτων της εποχÞς.  ΑναφÝρεται στην «οργανωμÝνη διαφÞμιση του  γραφεßου Κατσßμπαλη» και στο υστερüγραφο εκμυστηρεýεται λüγια του  ΒαúÜνου για τον Ελýτη και τον Κατσßμπαλη
Χρονολογßα: 29/08/1957
Τüπος: Ψυχικü
Αρχεßο: Ιδ. Αρχεßο ΤÜκη Δüξα
 
ÉÓÔÏÑÉÊÏ
ÕÐÇÑÅÓÉÅÓ ÐÑÏÓ ÔÏ ÊÏÉÍÏ
ÁÑ×ÅÉÁ-ÓÕËËÏÃÅÓ
ÄÑÁÓÔÇÑÉÏÔÇÔÅÓ
NEA
ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ
ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÁ
 


ØÇÖÉÁÊÅÓ ÁÑ×ÅÉÁÊÅÓ
ÓÕËËÏÃÅÓ

 




To ðáñüí Ýñãï óõã÷ñçìáôïäïôÞèçêå
áðü ôï Åðé÷åéñçóéáêü Ðñüãñáá
Êïéíùíßá ôçò Ðëçñïöïñßáò ôïõ
ôÊÐÓ (80% áðü ÅÔÐÁ - 20% áðü Åèíéêïýò Ðüñïõò)