, 1895 (. )   
 

Τα Γ.Α.Κ. - Αρχεα Ν. Ηλεας εγκαινιζουν το «Τεκμριο του μνα». Πρκειται για μια φωτογραφα, επιστολ, δημσιο ιδιωτικ γγραφο, βντεο κ.. που προρχεται απ τα αρχεα και τις συλλογς της αρχειακς υπηρεσας και αναρτται στον ισττοπo των Γ.Α.Κ. Ηλεας για να μνα. Η συγκεκριμνη δρση φιλοδοξε να αποτελσει ερθισμα μνμης και γνωριμας με τον ανεξντλητο πλοτο των ιστορικν τεκμηρων που χουν ως σημεο αναφορς την πλη του Πργου, τον Νομ της Ηλεας και τους ανθρπους τους.

Μιος 2014

Πατστε στην εικνα για μεγθυνση

««Γιορτ των λουλουδιν», 47ο φλλο της εφημερδας «Αυγς».

Αναφρεται τι η γιορτ των λουλουδιν στον Πργο σημεωσε μεγλη επιτυχα και δθηκε στο «λσος» υπρ της Ηλειακς βιβλιοθκης.
«Ο χρος εχε φιλοτχνως διακοσμηθ και παρουσαζεν ωρααν εαρινν εμφνισιν. Ιδιαιτραν εντπωσιν καμαν τα περπτερα Κινζικο, Τσιγγνικο και η ταβρνα, που ωρααι κυραι και δεσποινδες της πλεως επλουν εδσματα, γλυκσματα, λουλοδια κ.λ.π.». Απ τη σκην του λσους εμφανστηκαν με μεγλη επιτυχα δο επκαιρα και πρωττυπα σκετς, «ο χορς κανηφρων κοριτσιν» και η ανοιξιτικη αρμονα του Τ. Δξα με μουσικ Γ. Κανακρη.

[13.5.1946],
(Γ.Α.Κ. – Αρχεα Ν. Ηλεας / Ιδιωτικ Αρχεο Τκη Δξα ΑΕΕ:Ιδ.:3)

Ιονιος 2014

Πατστε στην εικνα για μεγθυνση

Εφημερδα  «ΗΛΕΙΑ», Συντκτης:Γ. Ε. Δημητριδης.

Σε αυτ την πολιτικ εβδομαδιαα  εφημερδα  στα «Διφορα»  αναφρεται τι πολς κσμος  «εχαιρτησε το νο μας Φληρον»  στο οποο διακρινταν με λη του την κομψτητα και το ωραο φλλο. «……πειρον πλθος  κατρχετο δια του Σιδηροδρμου φιλοξενηθν εν τω παρ τη ακτ καφενεω και ξενοδοχεω αδελφν  Βαβλη». Τονζεται τι ο νοθευμνος ονος  τιμονταν σε τριπλσια απ τη συνηθισμνη τιμ και κηκαν  πυροτεχνματα που χαρακτηρζονται «αθλιστατα».

[5 Ιουνου 1888], (Γ.Α.Κ. – Αρχεα Ν. Ηλεας / Συμβολαιογραφικ Αρχεο)

Ιολιος 2014

Συμβολαιογραφικ Πληρεξοσιο Α9. 4882/30-7-1912

Περιεχμενο: Το πληρεξοσιο αυτ ενσωματνεται στα συμβλαια αγοραπωλησας κτημτων στη Μανωλδα , που συνταξε ο Συμβολαιογρφος Μυρτουντων, Αλξανδρος Καλμπορος (ΑΕΕ:Συμβ. 1 ). Με αυτ το πληρεξοσιο ο διδοχος του ελληνικο θρνου Κωνσταντνος διορζει και υποκαθιστ επτροπο και αντιπρσωπ του τον Σωκρτη Ξανθπουλο, γεωπνο, κτοικο Πατρν και του παρχει την εντολ και το δικαωμα να εκποιε στην Αχαα και στην λιδα τα κτματα που βρσκονται στην κυριτητα του διαδχου του ελληνικο θρνου.

[30-7-1912], (Γ.Α.Κ. – Αρχεα Ν. Ηλεας / Συμβολαιογραφικ αρχεο)

Αγουστος 2014

Πατστε στην εικνα για μεγθυνση

Εφημερδα "Σταφιδικ Να"

[27-8-1931], (Γ.Α.Κ. – Αρχεα Ν. Ηλεας / Συμβολαιογραφικ αρχεο )

Σεπτμβριος 2014

Πατστε στις εικνες για μεγθυνση

Περιεχμενο: Διαμαρτρησις του κ. Ν. Στεφανπουλου επιτρπου του Θεοδρου Μοτζου (Μτζου) κατ των Σκουροχωρτου παπ Αθανασου Ζωγρφου, Σταμτη Τσπα, Αναστασου Μπγου και τους κληρονμους του Κωνσταντνου Παχτσα.
Τπος: Πργος
[7-9-1833], (Γ.Α.Κ. – Αρχεα Ν. Ηλεας / Συμβολαιογραφικ αρχεο)

Οκτβριος 2014

Πατστε στην εικνα για μεγθυνση

Εφημερδα "Πατρς"

Περιεχμενο:Πρωτοσλιδο μιας εφημερδας "Πατρς" της 26ης Οκτωβρου 1945 για τον εορτασμ της εθνικς επετεου στην πλη του Πργου και το Νομ Ηλεας.

Νομβριος 2014

Πατστε στις εικνες για μεγθυνση

Συμβλαιο της 1ης Νοεμβρου 1848 του Συμβολαιογραφου Γρατζιαλι, ΑΕΕ:Συμβ. 86

Δεκμβριος 2014

Πατστε στην εικνα για μεγθυνση

Πρκειται για να πληρεξοσιο του  1835 (Δεκμβριο) απ το Συμβολαιογραφικ αρχεο του Νικολου Πατρνα, ΑΕΕ:Συμβ.90.

 

Ιανουριος 2015

Πατστε στην εικνα για μεγθυνση

Ιδιωτικ Αρχεο Τκη Δξα, ΑΕΕ:Ιδιωτ. 3 ΑΒΕ:44,Σειρ 1 Δοκμια  Υποσειρ 1:Δοκμια 1032-1930, Φκελος 4:Διονσιος Κκκινος, Εφημερδα «Πατρς», 27 Ιανουαρου 1937.
Τοπικ θματα
(-Ανγκη Αγροτικς ασφλειας μετ απ κροσματα κλοπς σε χωρι   της  Ηλεας.
-Δημοσευση μελτης του Τκη Δξα για τον Δ. Κκκινο.
-Ανασκπηση της Ηλεας και του Πργου για μσου των αινων, απ τον καθηγητ Ν. Μαρτν.
-λλειψη αραβοστου  στην Ηλεα
-Επκαιρα της Ηλεας

Φεβρουριος 2014

Πατστε στην εικνα για μεγθυνση

Εφημερδα «Πατρς» 28-2-1944
Αρχεο Τκη Δξα  ΑΕΕ:Ιδ. 3.1
Τα μτρα κατ της ακρβειας του ρτου και τροφμων, αι αναμενμεναι ποστητες αραβοστου κ.λ.π.
 «Χθες η τιμ του ρτου διατηρθη εις τα δια εππεδα. Τινς αρτοποιο επλησαν και εις ανωτραν τιμν, καθσον λγω των Απκρεω δεν προσλθον εις την πλιν κτοχοι στου και αραβοστου προς πλησιν.
- Το κρας
Χθες νεκα των Αποκρω επωλθη αρκετν κρας και παρετηρθη λλειψις……………
-Ο ανταλλαγες αραβσιτος
Κατ τους υπολογισμος των αρμοδων εντς της εβδομδας αναμνονται οι 42000 οκδες αραβοστου ανταλλαγντος δια σταφιδκαρπου.

Μρτιος 2015

Πατστε στην εικνα για μεγθυνση

Περιεχμενο: Συμβολαιογραφικ πρξη του Συμβολαιογρφου Πργου Ι. Κκκινου  (ΑΕΕ:Συμβ.28, αρ. Συμβολαου:4680/05-03-1895). Δλωση κτηματα τι πληρθηκε λη την αξα του  σταφιδκαρπου, που παρδωσε στην αποθκη στο Κατκολο, η οποα ανκε στους Σταφιδμπορους Ιωννη και Αθανσιο Μανωλπουλο.(Οι οικογνειες Μανωλοπολου και Κανδηλιρη κατασκεασαν το 1886 το νοσοκομεο Πργου, το οποο ονομστηκε Μανωλοπολειο και εικζεται τι εναι ργο του Τσλερ).
Χρονολογα:05/03/1895
Τπος: Πργος Ηλεας

Απρλιος 2015

Πατστε στις εικνες για μεγθυνση

Περιεχμενο:Σμβαση επισκευς οικας  στο χωρι Δροβα  με συμβαλλμενους τον Γουστβο Χρσφελδ, Διδκτωρ φιλολογας, υπεθυνο των αρχαιολογικν ανασκαφν στην Αρχαα Ολυμπα και του κτηματα Σπ. Παπαδπουλου. Ο Γουστβος Χρσφελδ  αναλαμβνει την επισκευ  οικας  με δαπνες της Γερμανικς Κυβρνησης για να χρησιμοποιηθε για ξι χρνια για τους επισττες των αρχαιολογικν ανασκαφν. Ορζεται ποινικ ρτρα 2000 δραχμν σε περπτωση που δεν τηρηθον οι ροι της Συμβολαιογραφικς Πρξης
Χρονολογα: 8 Απριλου 1876
Τπος: Αρχαα Ολυμπα

Μιος 2015

Πατστε στην εικνα για μεγθυνση

Περιεχμενο:Φωτογραφα  απ τα εγκανια του Μουσεου Τπου, στην οποα  μεταξ λλων απεικονζονται οι: Τκης Δξας (Ηλεος λογοτχνης-ποιητς), Μρκος Βανος (λογοτχνης), Στρατς Μυριβλης (λογοτχνης), Γιννης Καραλς (δημοσιογρφος).
Χρονολογα: 28 Μαου 1957
Τπος: Πτρα, Ιδιωτικ αρχεο Τκη Δξα

 

Ιολιος 2015

Πατστε στην εικνα για μεγθυνση

Περιεχμενο:Ο καιρς για τον σταφιδκαρπο. Παρνομες ενργειες της κυβρνησης για βουλευτς της συμπολτευσης. Καταδωξη οφειλετν κατοκων Αγουλιντσας, οι οποοι φτασαν στον Πργο για να αποφγουν την σλληψη απ δο εισπρκτορες που συνοδεονταν απ δο ενωμοτρχες και εκοσι χωροφλακες. Μετθεση Εισαγγελα. Εισπρξεις Τελωνεου Κατακλου. Πργραμμα πλειστηριασμο απ την Εθνικ Τρπεζα. Εφημερδα «Ασπς»  απ το αρχεο των Συμβολαιογρφων Πργου, ΑΒΕ:43
Χρονολογα:22 Ιουλου 1889
Τπος: Πργος

Αγουστος 2015

Πατστε στην εικνα για μεγθυνση

Περιεχμενο:
Αγωγ  κατοκου Πργου κατ της κυβερνητικς υπηρεσας του Σιδηροδρμου  Π.Α.Π.
Ο Θεδωρος Πασσς κτοικος Πργου με αγωγ που καταθτει στο Ειρηνοδικεο Πργου, διεκδικε απ την υπηρεσα Σιδηροδρμου  αποζημωση 795δρχ,. για τη ζημι που προκλθηκε στο κτμα του, το οποο βρσκεται δπλα στις σιδηροδρομικς γραμμς. Συγκεκριμνα αναφρει  τι απ αμλεια των μηχανοδηγν της  αμαξοστοιχας της γραμμς Πργου Ολυμπας  πεσαν «πυρακτωμνοι νθρακες» και καψαν 720 κυπαρσσια και την περφραξ του κτματς του.
Χρονολογα:2 Αυγοστου 1919
Τπος:Πργος

Αρχεο:Συλλογ εγγρφων των Συμβολαιογρφων Πργου, ΑΕΕ:Συλλ.2, ΑΒΕ:43


Σεπτμβριος 2015

Πατστε στην εικνα για μεγθυνση

Περιεχμενο: Χειργραφη ατηση του ποιητ και λογοτχνη Τκη Δξα προς το Δμαρχο Λετρνων. Ο ποιητς και λογοτχνης Τκης Δξας με ατησ  του προτενει στο Δμαρχο  Λετρνων, να μετονομαστε η οδς Σπρτης σε Διονυσου Κοκκνου  για να τιμηθε ο ακαδημακς συγγραφας, ιστορικς Διονσιος Κκκινος οποος γεννθηκε στον Πργο  το 1884.
Χρονολογα:22 Σεπτεμβρου 1951
Τπος:Πργος

Αρχεο:Ιδιωτικ Αρχεο Τκη Δξα, ΑΕΕ:Ιδ.:3.1 ΑΒΕ:44

Ιανουριος 2016

Πατστε στην εικνα για μεγθυνση

Περιεχμενο:Ποημα για το «νο  τος»  του 1891 γραμμνο απ τον Ανδρα  Καρκαβτσα (πρτο ξδελφο; του  λογοτχνη Ανδρα Καρκαβτσα του Δημητρου).
Χρονολογα:12 Ιανουαρου 1891
Τπος:Πργος
Αρχεο: Ιδ. Αρχεο Τκη Δξα, AΕΕ:Ιδ.:3.1, ΑΒΕ:44

Φεβρουριος 2016

Πατστε στην εικνα για μεγθυνση

Περιεχμενο:Φωτογραφα με σκην απ τον Φιλοκττη του Σοφοκλ με τον  μιλο Αρχαας Τραγωδας του Κωστ Λειβαδα στην Αθνα. Στο πσω μρος της φωτογραφας υπρχει κεμενο του Κ. Λειβαδα στον ποιητ, πεζογρφο Τκη Δξα, Ο Κωστς Λειβαδας ζητ απ τον Τκη Δξα  κποια ιδα  για τον ερχομ του θισου   στον  Πργο.  Πνω στο κεμενο υπρχει η αποτπωση της τραγωδας που παζει ο μιλος το 1957. «ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ, 1957, ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΗΛΕΚΤΡΑ».
Χρονολογα:19 Φεβρουαρου 1957
Τπος: Αθνα
Αρχεο: Ιδ. Αρχεο Τκη Δξα, ΑΕΕ:Ιδ.:3.1 ΑΒΕ:44

Μρτιος 2016

Πατστε στην εικνα για μεγθυνση

Περιεχμενο:Επιστολ ανθυπολοχαγο απ το μτωπο της Αλβανας προς τον Τκη Δξα, στην οποα αναφρει τι διβασε μια ανταπκριση του στην εφημερδα  «Πατρς», με ττλο «ο στρατηγς Πριμαβρα» απ να στρατιτη  της διμοιρας του και εκφρζει την επιθυμα του  να αλληλογραφε με τον Τκη Δξα. Μιλ για το θαμα του ελληνικο στρατο και τονζει τι στην ιστορα του πολιτισμο της ανθρωπτητας ο λληνας «επαναλαμβνει να ρυθμζει τις σχσεις του με τα πλα του».
Χρονολογα:28 Μαρτου 1941
Τπος: Μτωπο Αλβανας
Αρχεο: Ιδ. Αρχεο Τκη Δξα, ΑΕΕ:Ιδ.:3.1 ΑΒΕ:44

Απρλιος 2016

Πατστε στην εικνα για μεγθυνση

Περιεχμενο: Φωτογραφα, στην οποα απαγγλει ποιματα του Γιργου Σεφρη ο ηθοποις Στφανος Ληναος, στη διλεξη που πραγματοποησε ο Τκης  Δξας στην αθουσα Εταιρεας Ελληνικν Σπουδν με θμα «Γιργος Σεφρης, ο ποιητς του Νμπελ»
Χρονολογα: 20 Απριλου 1964
Τπος: Αθνα
Αρχεο: Ιδ. Αρχεο Τκη Δξα, ΑΕΕ:Ιδ.:3.1 ΑΒΕ:44

Μιος 2016

Πατστε στην εικνα για μεγθυνση

Περιεχμενο: Επιστολ. Απντηση του Γιννη Σκαρμπα στον Τκη Δξα, στην οποα σχολιζει το διγημα του τελευταου «H σοντα των σκιων». Τονζει τι η τχνη εναι στην ουσας της τεχνικ, το ταλντο νθος της εργασας και τι η δουλει εναι να απ τα μυστικ της επιτυχας της τχνης
Χρονολογα:23  Μαου 1949
Τπος: Χαλκδα
Αρχεο: Ιδ. Αρχεο Τκη Δξα

Ιονιος 2016

Πατστε στην εικνα για μεγθυνση

Περιεχμενο:Επιστολ του λογοτχνη Γιργου Θεοτοκ  στον Τκη Δξα, στην οποα αναφρει τι η εισγησ του στο ρεσιτλ απαγγελας ποιημτων του Σικελιανο δημοσιετηκε στο φλλο της «Νας Εστας». Επσης τονζει  το αυξανμενο ενδιαφρον που υπρχει στο εξωτερικ για τη σγχρονη ελληνικ λογοτεχνα  και για την κυκλοφορα του βιβλου του στη Σουηδα με ττλο «Το Δαιμνιο», το 1938 (βραβεο πεζογραφας της Ακαδημας Αθηνν).
Χρονολογα:23  Ιουνου 1948
Τπος: Αθνα
Αρχεο: Ιδ. Αρχεο Τκη Δξα

Ιολιος 2016

Πατστε στην εικνα για μεγθυνση

Περιεχμενο:Συμβλαιο που αναφρεται νας τραυματισμς που γινε στο Κρεκοκι  και ο τραυματισμνος δεν χει καμι αξωση για αποζημωση  οτε  απατηση να τιμωρηθε ο δρστης, αφο θεωρεται τυχαο γεγονς
Χρονολογα:9/7/1890
Τπος: Πργος
Αρχεο: Συμβολαιογρφου Πργου Ζη Καζαζκη

Αγουστος 2016

Πατστε στην εικνα για μεγθυνση

Περιεχμενο: Επιστολ του συγγραφα Φοβου Δλφη προς τον Τκη Δξα στην οποα διαφανεται η αντιπαλτητα των λογοτεχνικν ρευμτων της εποχς.  Αναφρεται στην «οργανωμνη διαφμιση του  γραφεου Κατσμπαλη» και στο υστεργραφο εκμυστηρεεται λγια του  Βανου για τον Ελτη και τον Κατσμπαλη
Χρονολογα: 29/08/1957
Τπος: Ψυχικ
Αρχεο: Ιδ. Αρχεο Τκη Δξα
 
-
NEA
  
To


ô (80% - 20% )